Akciğerlerinizi sağlıklı tutmak iyi hissetmeniz için çok önemlidir. Özellikle astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) ve pulmoner fibroz gibi yaygın durumlar yaşam kalitenizi önemli ölçüde etkileyebilir.
Belirli besinlerin ve gıdaların özellikle akciğer fonksiyonu için yararlı olduğu belirlenmiştir. İşte akciğer sağlığı için yararlı olan 20 gıda.
1. Pancar
Renkli kök ve pancar yeşillikleri, akciğer fonksiyonunu optimize eden bileşikler içerir.
Pancar ve pancar yeşillikleri, akciğer fonksiyonuna faydalı olduğu gösterilen nitratlar bakımından zengindir. Nitratlar kan damarlarını gevşetmeye, kan basıncını azaltmaya ve oksijen alımını optimize etmeye yardımcı olur.
Ek olarak, pancar yeşillikleri, hepsi akciğer sağlığı için gerekli olan magnezyum, potasyum, C vitamini ve karotenoid antioksidanlarla doldurulur.
İlgili içerik; Magnezyum’un bilimsel olarak kanıtlanmış faydaları ..!
2. Biber
Biber, vücudunuzda güçlü bir antioksidan görevi gören suda çözünen bir besin olan en zengin C vitamini kaynaklarından biridir. Sigara içenler için yeterli C vitamini özellikle önemlidir.
Aslında, sigara dumanının vücudunuzun antioksidan depoları üzerindeki zararlı etkileri nedeniyle, sigara içenlere günde 35 mg ekstra C vitamini tüketmeleri tavsiye edilir.
Sadece bir orta boy (119 gram) tatlı kırmızı biber tüketmek, önerilen C vitamini alımının % 169’unu sağlar.
3. Elma
Araştırmalar, elma yemenin düzenli olarak yemenin akciğer fonksiyonlarını desteklemeye yardımcı olabileceğini göstermiştir.
Örneğin, çalışmalar elma alımının eski sigara içenlerde akciğer fonksiyonunda daha yavaş bir azalma ile ilişkili olduğunu göstermiştir. Buna ek olarak, haftada beş veya daha fazla elma tüketmek daha fazla akciğer fonksiyonu ve azaltılmış KOAH geliştirme riski ile ilişkilidir.
4. Kabak
Kabakların parlak renkli eti, çeşitli akciğer sağlığı -toplanma bitki bileşikleri içerir. Beta, beta karoten, lutein ve zeakantin dahil olmak üzere karotenoidler bakımından zengindir.
Çalışmalar, daha yüksek kan seviyelerine sahip karotenoidlerin hem yaşlı hem de genç popülasyonlarda daha iyi akciğer fonksiyonu ile ilişkili olduğunu göstermiştir.
Sigara içen insanlar, kabak gibi karotenoid gıdaları tüketmekten önemli ölçüde faydalanabilirler.
5. Zerdeçal
Zerdeçal genellikle güçlü antioksidan ve anti -enflamatuar etkiler nedeniyle genel sağlığı teşvik etmek için kullanılır. Zerdeçaldaki ana aktif bileşen olan Kurkumin, akciğer fonksiyonunu desteklemek için özellikle yararlı olabilir.
6. Domates
Domates ve domates ürünleri, gelişmiş akciğer sağlığı ile ilişkili bir karotenoid antioksidan olan en zengin diyet diyet kaynakları arasındadır.
Domates ürünleri tüketiminin astım insanlarında hava yolu inflamasyonunu azalttığı ve KOAH insanlarında akciğer fonksiyonunu iyileştirdiği gösterilmiştir.
7. Yaban mersini
Yaban mersini besinlerle yüklenir ve tüketimleri, akciğer fonksiyonunun korunması ve korunması da dahil olmak üzere bir dizi sağlık yararıyla ilişkilidir.
Yaban mersini, malvidin, siyanidin, peonidin, delisidin ve petunidin gibi zengin bir antosiyaninin kaynağıdır.
8. Yeşil Çay
Yeşil çay, sağlık üzerinde etkileyici etkileri olan bir içecek. Epigallocatenity, yeşil çayda yoğunlaşmış bir kateşindir. Antioksidan ve anti -enflamatuar özelliklere sahiptir ve fibroz veya dokuların skar olmasını önlediği gösterilmiştir.
9. Kırmızı Lahana
Kırmızı lahana, ekonomik ve zengin bir antosiyaninin kaynağıdır. Bu bitki pigmentleri kırmızı lahana canlı renk verir. Lahana lifle doludur. Araştırmalar, daha fazla lif tüketen kişilerin düşük miktarda lif tüketenlerden daha iyi akciğer fonksiyonlarına sahip olduklarını göstermektedir.
10. Yeşil Fasulye
Yeşil fasulye izoflavon adı verilen bileşikler içerir. Izoflavon -Rik diyetler, KOAH da dahil olmak üzere çok sayıda hastalık riskinde bir azalma ile ilişkilendirilmiştir.
11. Zeytinyağı
Zeytinyağının tüketilmesi, astım gibi solunum koşullarına karşı korunmaya yardımcı olabilir. Zeytinyağı, güçlü sağlık yararları ve E vitamininden sorumlu polifenoller dahil olmak üzere konsantre antienflamatuar antioksidanların bir kaynağıdır.
12. İstiridye
İstiridye, çinko, selenyum, B vitaminleri ve bakır dahil olmak üzere akciğer sağlığı için gerekli besinlerle yüklenir.
Ek olarak, istiridye, özellikle sigara içen insanlar için B vitamini ve çinko kaynağıdır.
13. Yoğurt
Yoğurt kalsiyum, potasyum, fosfor ve selenyum bakımından zengindir. Çalışmaya göre, bu besinler akciğer fonksiyonunu artırmaya ve KOAH riskine karşı korunmaya yardımcı olabilir.
14. fıstık
Fıstık, yiyebileceğiniz en zengin selenyum kaynakları arasındadır.
Araştırmalar, yüksek selenyum alımının akciğer kanserine karşı korunmaya, astımlı insanlarda solunum fonksiyonunu iyileştirmeye ve akciğer sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilecek antioksidan savunmaları ve bağışıklık fonksiyonunu iyileştirmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir.
15. Kahve
Enerji seviyenizi artırmanın yanı sıra, sabah 1 bardak kahve akciğerlerinizi korumaya yardımcı olabilir. Kahve, akciğer sağlığı için yararlı olabilecek kafein ve antioksidanlarla doludur.
İlgili içerik; Kahvede kaç kalori var?
16. Güneş
CHARD, magnezyum açısından yüksek koyu yeşil yapraklara sahiptir. Magnezyum, iltihaplanmaya karşı korunmaya yardımcı olur ve bronşiyollerin – akciğerlerinizdeki küçük hava yolları – rahat kalmasına ve hava yolu kısıtlamasını önlemesine yardımcı olur.
17. ARPA
Arpa, lif bakımından zengin besleyici bir tam tahıldır. Tam buğday taneleri açısından zengin yüksek fiber diyetlerin akciğer fonksiyonu üzerinde koruyucu bir etkisi olduğu gösterilmiştir ve akciğerle ilişkili hastalıklardan ölüm riskini azaltabilir.
18. Hamsi
Anchovy, anti-enflamatuar omega-3 yağların yanı sıra akciğer sağlığını destekleyen diğer gıdalar gibi selenyum, kalsiyum ve demir küçük balıktır.
Balık bakımından zengin balıkları hamsi gibi yemek, KOAH gibi enflamatuar akciğer hastalığı olan insanlar için özellikle yararlı olabilir.
19. mercimek
Akciğer fonksiyonunu desteklemeye yardımcı olan birçok besin de dahil olmak üzere mercimek, magnezyum, demir, bakır ve potasyum.
20. Kakao
Bitter çikolata gibi kakao ve kakao ürünleri flavonoid antioksidanlarda yüksektir ve akciğerlerdeki hava yollarını gevşetmeye yardımcı olan teobrin adı verilen bir bileşik içerir.