dantel modelleri

Aç Karnına Kahve İçmek Faydalı mı Zararlı mı? » Uzmanay

Kahve o kadar popüler bir içecektir ki tüketim seviyeleri sadece bazı ülkelerde suya kıyasla ikinci sırada yer alır.

Daha az yorgun ve daha uyanık hissetmenize yardımcı olmanın yanı sıra, kahve, beyin fonksiyonunuz ve egzersiz performansınızda kafein ruh halinizi geliştirebilir. Ayrıca kilo kaybını artırabilir ve tip 2 diyabet, Alzheimer ve kalp hastalığı gibi hastalıklara karşı koruma sağlayabilir.

Birçok insan sabah ilk şey olarak kahve içmeyi sever. Bununla birlikte, bazı insanlar aç karnına kahve içmenin sağlığınıza zarar verebileceğini iddia ediyor.

Bu makalede aç karnına kahve içip içmediğinizi açıklamaktadır.

Sindirim sorunlarına neden oluyor mu?

Araştırmalar, kahvenin ağrısının mide asidi üretimini teşvik edebileceğini göstermektedir.

Bu nedenle, birçok insan kahvenin midenizi tahriş ettiğine, irritabl bağırsak sendromu (IBS) gibi bağırsak bozukluklarının semptomlarını kötüleştirdiğine ve mide ekşimesi, ülser, bulantı, asit reflü ve hazımsızlığa neden olduğuna inanmaktadır.

Bununla birlikte, araştırma, aç karnına içip içmediğinize bakılmaksızın, kahve ve sindirim problemleri arasında güçlü bir bağlantı bulamaz.

İnsanların küçük bir kısmı kahveye son derece duyarlıdır ve düzenli mide ekşimesi, kusma veya hazımsızlık olsa da, bu semptomların sıklığı ve şiddeti, aç karnına veya yiyeceklere içtiklerinden bağımsız olarak sabit kalır.

Bununla birlikte, vücudunuzun nasıl tepki verdiğine dikkat etmek önemlidir. Aç karnına kahve içtikten sonra sindirim sorunlarınız varsa, satın alma işleminizi buna göre ayarlamayı düşünün.

ÖZET
Kahve mide asidi üretimini arttırır, ancak çoğu insan için sindirim sorunlarına neden olduğu görülür.

Stres hormonu seviyeleri yükseltir mi?

Bir başka yaygın argüman, aç karnına kahve içmenin stres hormonu kortizol seviyelerini artırabileceğidir.

Kortizol adrenal bezleriniz tarafından üretilir ve metabolizmayı, kan basıncını ve kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcı olur. Bununla birlikte, kronik aşırı seviyeler, kemik kaybı, yüksek tansiyon, tip 2 diyabet ve kalp hastalığı sağlık sorunlarını tetikleyebilir.

Kortizol seviyeleri doğal olarak uyandığınızda zirveye yükselir, gün boyunca azalır ve uykunun ilk aşamalarında tekrar zirve yapar.

İlginç bir şekilde, kahve kortizol üretimini uyarır. Bu nedenle, bazı insanlar sabahın kortizol seviyelerinin zaten yüksek olduğu ilk şeyin kahve içmesi tehlikeli olabileceğini iddia ediyor.

Kısacası, bu hormonun kronik yüksek seviyelerinin olumsuz etkilerinin, kahve alımı yerine cushing sendromu gibi bir sağlık bozukluğundan kaynaklanması daha olasıdır.

ÖZET
Kahve, stres hormonu kortizolünde geçici bir artışa neden olabilir. Bununla birlikte, aç karnına veya yiyecekte ne içtiğinize bakılmaksızın sağlık sorunlarına neden olması olası değildir.

Diğer potansiyel yan etkiler

Kahve, aç karnına içip içmeyeceğine bakılmaksızın birkaç olumsuz yan etkiye sahip olabilir.

Örneğin, kafein bağımlılık yapabilir ve bazı insanların genetiği onları özellikle hassas hale getirebilir. Çünkü düzenli kahve alımı beyin kimyasını değiştirebilir ve aynı etkileri üretmek için giderek daha fazla kafein gerektirebilir.

Aşırı miktarlarda içmek endişe, huzursuzluk, kalp çarpıntısı ve kötüleşen panik ataklara yol açabilir. Aslında, bazı insanlar baş ağrısı, migren ve yüksek tansiyona neden olabilir.

Bu nedenle, çoğu uzman, günde yaklaşık 400 mg-4-5 fincan (0.95-1.12 litre) kahve olarak kafein almanız gerektiğini kabul etmektedir.

Yetişkinlerde etkileri 7 saate kadar sürebileceğinden, özellikle geç içerseniz kahve uykunuzu bozabilir.

ÖZET
Çok fazla kahve içmek endişe, huzursuzluk, migren ve zayıf uykuya neden olabilir. Bununla birlikte, aç karnına içmenin bu yan etkilerin sıklığını veya gücünü etkilediğine dair hiçbir kanıt gösterilmemektedir.

İlgili içerik; Kahvede kaç kalori var?

Yorum yapın