Sedef hastalığı cildi etkileyen otoimmün bir hastalıktır. Cilt hücrelerinin hızla çoğalmasına ve cildin yüzeyinde birikmesine neden olur. Bu ekstra cilt hücreleri, plak adı verilen kalın, pullu yamalar oluşturur. Plaklar genellikle aşağıdakilerde gelişir:
dirsekler
dizler
kafa derisi
biber
palmiye
Taban
Etkilenen cilt bölgeleri tipik olarak kırmızı görünür ve kuru, kaşıntılı ölçekler içerir. Ayrıca daha hassas olabilirler ve ciltte yanan veya ağrılı bir his yaratabilirler.
Sedef hastalığınız varsa, muhtemelen bu rahatsız edici semptomlara aşina olursunuz. Ayrıca sedef hastalığının tedavi ile tedavi edilebilen ancak iyileşemeyen kronik bir durum olduğunu da bilebilirsiniz.
Ama ilk başta bozukluğunuzun neden geliştiğini biliyor musunuz? Ya da neden belirtileriniz geliyor ve geliyor? Sedef hastalığının spesifik nedenleri tam olarak anlaşılmasa da, semptomlar için olası tetikleyiciler hakkındaki bilgiler gelecekteki alevlenmeleri önleyebilir ve yaşam kalitenizi artırabilir.
Sedef hastalığının nedeni nedir?
Sedef hastalığının kesin nedeni bilinmemektedir. Bazı tıbbi araştırmacıların insanların neden sedef hastalığı geliştirdikleri konusunda teorileri vardır.
Bilim adamları sedef hastalığı riskinizi artırabilecek yaklaşık 25 gen varyantı belirlediler. Bu genetik varyantların vücudun T hücrelerinin davranışsallarında değişikliklere neden olduğuna inanılmaktadır. T hücreleri normalde virüsler ve bakteriler gibi zararlı istilacılarla savaşan bağışıklık sistemi hücreleridir.
Sedef hastalığında, T hücreleri yanlışlıkla sağlıklı cilt hücrelerine saldırır. Bu bağışıklık sistemi yanıtı, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi reaksiyonla sonuçlanır:
Ciltte kan damarlarının genişlemesi
Cildi normalden daha hızlı yeni hücreler üretmeye teşvik eden beyaz kan hücrelerinde bir artış
Cilt hücrelerinde, T hücrelerinde ve ilave bağışıklık sistemi hücrelerinde artış
Cildin yüzeyinde yeni cilt hücrelerinin birikimi
Sedef hastalığı ile ilişkili kalın, pullu yamaların gelişimi
Tipik olarak, bu etkiler bir tetikleyiciye yanıt olarak meydana gelir.
Sedef hastalığını tetikleyen nedir?
Sedef hastalığı semptomları genellikle bazı tetikleyiciler nedeniyle gelişir veya bozulur. Çevresel veya fiziksel olabilirler. Tetikleyiciler kişiden kişiye değişir, ancak yaygın sedef tetikleyicileri şunları içerir:
Çok fazla alkol al
Duman
HIV veya romatoid artrit gibi başka bir otoimmün bozukluğa sahip olmak
Strep Boğaz gibi zayıf bir bağışıklık sistemine neden olan enfeksiyonlar
Kesme, böcek ısırığı veya güneş yanığı gibi cilt yaralanması
Aşırı stres ve gerilim
Lityum, beta-blokerler ve antimalaral ilaçlar dahil bazı ilaçlar
Sedef hastalığı semptomlarını takip ederek spesifik tetikleyicilerinizi tanımlayabilirsiniz. Örneğin, işyerinde stresli bir hafta geçirdikten sonra alevlenme fark ettiniz mi? Arkadaşlarınızla bira içtikten sonra belirtileriniz kötüleşti mi? Semptomların ne zaman meydana geldiğinde uyanık kalmak, potansiyel sedef hastalığı tetikleyicilerini tanımlamanıza yardımcı olabilir.
Doktorunuz, olası tetikleyicileri belirlemenize yardımcı olmak için ilaçlarınızı ve genel sağlığınızı da değerlendirebilir. Doktorunuza satılan veya reçetesiz ilaçlar hakkında bilgi verdiğinizden emin olun.
Sedef hastalığı alevlenmeleri nasıl önlenebilir?
Genlerinizi değiştiremeseniz de, semptomlarınızı düzenli tedavilerle kontrol edebilir ve sedef hastalığını şiddetlendirmelerini önleyebilirsiniz. Bunlar, rahatsız edici sedef hastalığı semptomlarını azaltmak için topikal ilaçların uygulanmasını, oral ilaçları veya enjeksiyonu içerir.
Fototerapi veya hafif tedavi de sedef hastalığı insidansını azaltabilir. Böyle bir tedavi, cilt büyümesini ve iltihabı yavaşlatmak için doğal veya yapay ultraviyole ışığın kullanılmasını içerir.
Tıbbi tedavilere ek olarak, bazı yaşam tarzı ayarlamaları yapmak, sedef hastalığının alevlenme riskini de azaltabilir.
Bunlar:
Stresi azaltmak;
Stresin herkes üzerinde olumsuz bir etkisi olmasına rağmen, sedef hastalığı olan insanlar için özellikle sorunludur. Vücut strese karşı inflamatuar bir reaksiyona girme eğilimindedir. Bu yanıt sedef belirtilerinin başlamasına neden olabilir. Yoga yaparak, meditasyon yaparak veya düzenli olarak bir terapistle buluşarak hayatınızdaki stres miktarını azaltmaya çalışabilirsiniz.
Cildinize iyi bak
Güneş yanığı ve aşınmalar gibi cilt yaralanması, bazı insanlarda sedef hastalığını tetikleyebilir. Bu tür yaralanmalar genellikle iyi cilt bakımı uygulanarak önlenebilir.
Cilt yaralanmasına neden olabilecek aktiviteler yaparken, her zaman ekstra önlemler almalısınız. Dışarıda vakit geçirirken güneş kremi kullanın ve şapka takın. Açık hava aktiviteleri ve basketbol veya futbol gibi temas sporları yaparken de dikkatli olmalısınız.
İyi hijyen
Enfeksiyonların, bağışıklık sistemine stres uyguladıkları ve inflamatuar bir reaksiyona neden oldukları için sedef hastalığını tetiklediği bilinmektedir. Özellikle, Strep Boğazı, özellikle çocuklarda sedef hastalığı semptomlarının başlangıcı ile ilişkilidir. Bununla birlikte, sedef hastalığı alevlenmesinden, kulak ağrısı, bademcikit veya solunum veya cilt enfeksiyonundan sonra ortaya çıkabilir. Bu tür enfeksiyonlar genellikle iyi hijyen uygulamaları ile önlenebilir.
Gün boyunca ellerinizi sık sık yıkadığınızdan emin olun. Ayrıca fincan ve mutfak eşyalarını başkalarıyla paylaşmaktan kaçının. Bir kesim veya yara düzgün tutmak ve enfekte olmamak için kapalı tutmak da önemlidir.
Sağlıklı bir diyet yapın
Obez veya aşırı kilolu olmak sedef hastalığı semptomları daha kötü görünüyor. Bu nedenle, düzenli egzersiz yaparak ve sağlıklı bir diyet yiyerek kilonuzu yönetmek önemlidir. Sağlıklı beslenme ile ilgili sorun yaşıyorsanız, yardım için bir beslenme uzmanı görmek isteyebilirsiniz. Kilo vermek için her gün ne kadar yiyecek ve hangi yiyecek yemeniz gerektiğini anlamanıza yardımcı olabilirler.
Sedef hastalığı hakkında diğer makaleler;
Sedef hastalığı olan kişilerden altın değerinde öneriler.
Sedef hastalığı için “fototerapi” hakkında bilmeniz gerekenler
Sedef hastalığını evde tedavi etmenin 10 yolu
Sedef hastalığı için en iyi sabun ve şampuanlar